Dichter bij
Tot en met 10 december 2022

Dichter bij Onze koloniale erfenis

Tropenmuseum presenteert een nieuwe poëtische programmareeks vanaf september

Beyond Walls, Read My World en het Tropenmuseum nodigen je uit voor Dichter bij Onze koloniale erfenis: een reeks poëtische interventies door dichters, schrijvers en spoken word artiesten rondom de tentoonstelling Onze koloniale erfenis.

Bijwonen? Boek hieronder je ticket(s)

Boek hieronder direct jouw plek voor een performance uit het schema hierboven. Het volgen van een performance kost €2. De prijzen hieronder zijn inclusief museumentree. Wanneer je een Museumkaart of andere pas hebt voor gratis entree, betaal je dus alleen voor de performance.

:host { --enviso-primary-color:#ea4e55; --enviso-secondary-color:#ea4e55; font-family: Arial; } .enviso-offer-filters-wrapper { display: none; } #ticket-description { ???????????? display: none; ???? } .enviso-title { ???????????? display: none; ???? } .enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: grid; grid-template-columns: calc(50% - 1em) calc(50% - 1em); align-items: stretch; } :host .enviso-tickets-mobile enviso-ticket-item { float: none; margin-right: 1em; width: auto; } :host enviso-ticket-item { margin-bottom: 1em; margin-right: 1em; box-sizing: border-box; } .enviso-dialog-content { background-color: #DDF4F2; }

Beyond Walls, Read My World en het Tropenmuseum nodigen je vanaf 10 september uit voor een nieuwe programmareeks met dichters, schrijvers en spoken word artiesten bij de tentoonstelling Onze koloniale erfenis. We trappen af met storyteller en cabaretier Joshua Timisela. Hierna gaan wij verder met kunstenaars en schrijvers Manuwi C Tokai, Kevin Groen en Nisrine Mbarki.

In deze serie laten makers zich inspireren door een thema en een door hen gekozen ‘object’. Hun reflecties worden zowel visueel vastgelegd als voorgedragen in de vorm van een live performance waar jij bij mag zijn. In intieme setting gaan we na de performance met elkaar in gesprek. De thema’s van dit najaar zijn:

• Language (Taal),
  • Ancestors (Voorouders),
  • Resilience (Veerkracht/Verzet)
  • en Belonging (Thuis-voelen).

Persoonlijke reflecties op koloniaal erfgoed en hoe kolonialisme doorwerkt tot op de dag vandaag komen niet alleen terug in de tentoonstelling, maar ook in de publieksprogramma’s van komende jaren. Dichter bij Onze koloniale erfenis is hier onderdeel van.

Live performance & Filmreeks

De performances worden vastgelegd op film en geïntegreerd in een serie shortfilms van poëtische interventies die het thema, de performer, het ‘object’ en het publiek dichter bij elkaar brengt.

Data najaar 2022:

• Zaterdag 8 oktober met Manuwi C Tokai
  • Zaterdag 12 november met Kevin Groen
  • Zaterdag 10 december met Nisrine Mbarki

Wanneer Iedere 2e zaterdag van de maand
Tijd 11.30 – 12.15
Waar In Onze koloniale erfenis
Prijs Entree museum, met toeslag van 2 euro per persoon

Omdat deze performances plaatsvinden in de tentoonstelling 'Onze koloniale erfenis' kan het zijn dat het drukker is dan normaal.

Manuwi C Tokai

Manuwi C Tokai, 1989, Akarani, the Amazone - is an artist from the Kalinya Terewuyu Nation. She grew up in The Netherlands. This journey's true time, place and space gave her the insight of the care and repair that is needed on an institutional level. Manuwi’s artwork could be looked at as; an expression, contribution and archiving of that very process of care and repair. The work is rooted in conversation with the communities that work in similar and different ways towards care and repair. Her work has a basis in musical vibration, like her grandmother she dreams and writes the Kalinya songs that offer themselves to be sung or spoken. For this program at Tropenmuseum she will step into conversation with the ancestors and will make all her efforts to speak their truth.

Manuwi: ‘’When there is nothing left to lose, we become free enough to ask questions and brave enough to answer them with authenticity. We have moved beyond scarcity, beyond disgust and beauty and our only humble desire becomes truth. We are invited to talk about our ancestors, and we have accepted the invitation.‘’

IG: Manuwi C Tokai

Kalinya Millenial Trilogy
Still from the: ‘’Kalinya Millennial Trilogy’’ 2023, DOP: Johnrick Precilia

Kevin Groen

Kevin Groen is een gedragsverandering expert en spoken word artiest die de confrontatie opzoekt met ongemakkelijke thema’s. Als geadopteerde Zuid-Koreaanse jongen is ‘identiteit’ altijd een belangrijk vraagstuk geweest die vooral leidde tot meer vragen dan antwoorden, en het duurde jaren voordat hij de paradox dat adoptie is begeep en kon omarmen. Tegenwoordig gebruikt hij zijn stem en vaardigheden om zijn cliënten te helpen met gedragsverandering, en publiek te confronteren met vooroordelen waarvan je nog niet eens wist dat je ze had.

Kevin Groen

Nisrine Mbarki

Nisrine Mbarki (she/her), is an Amsterdam based multilingual versatile writer, poet, columnist and translator. She also works as a curator for different international literary festivals and is a member of several literary jury’s in Holland. She writes poetry, theatre and short stories. In January 2022 she published her poetry debut for which she was nominated for the C.Buddingh price, a price for the best debut of the year.
As a literary translator she translates mainly poetry from Arabic and English into Dutch.

Nisrine Mbarki
Nisrine Mbarki. Foto: Willemieke Kars